Invitation to play

Wat houdt "invitation to play" in?

Heb je al wel eens gehoord van de term "invitation to play"? 

Een "invitation to play" is letterlijk een uitnodiging aan kinderen om te spelen met bepaald speelgoed of bepaalde materialen. Je zet speelgoed klaar, op een uitnodigende manier, zodat kinderen er mee willen spelen zodra ze het zien. Deze manier van spelen vindt haar oorsprong in het Walforf, Reggio en Montessori onderwijs.

De voordelen

Het klaarzetten van een "invitation to play" biedt verschillende voordelen voor kinderen. 

 1. Sneller en gemakkelijker tot spel komen
  Wanneer een "invitation to play" klaarstaat, worden kinderen direct uitgenodigd om deel te nemen aan het spel. De aantrekkelijkheid en de opstelling van de materialen trekken hun aandacht en wekken hun nieuwsgierigheid, waardoor ze sneller betrokken raken bij het spel. Ze hoeven niet meer na te denken waar ze moeten beginnen of welke materialen ze moeten gebruiken. Hierdoor worden eventuele drempels en besluiteloosheid verminderd, waardoor kinderen sneller en gemakkelijker kunnen beginnen met spelen.

 2. Stimuleert zelfstandigheid
  Een "invitation to play" geeft kinderen de vrijheid en het vertrouwen om zelfstandig te spelen. Door de materialen klaar te zetten en een aantrekkelijke speelomgeving te creëren, worden kinderen aangemoedigd om hun eigen ideeën te verkennen en hun spel zelf vorm te geven.

 3. Bevordert verbeeldingskracht en creativiteit
  Het klaarzetten van specifieke materialen en opstellingen in een "invitation to play" kan de verbeeldingskracht en creativiteit van kinderen stimuleren. Het daagt hen uit om nieuwe manieren te bedenken om met de materialen te spelen, personages te creëren, verhalen te verzinnen en hun eigen spelwerelden te bouwen.

 4. Ondersteunt focus en concentratie
  Door een specifieke speelopstelling te bieden, helpt een "invitation to play" kinderen zich te concentreren op een bepaald spel of een specifiek aspect van leren. Het minimaliseert afleidingen en creëert een omgeving die bevorderlijk is voor diepere betrokkenheid en focus.

 5. Stimuleert onderzoek en ontdekking
  Het klaarzetten van een uitnodigende speelopstelling moedigt kinderen aan om te onderzoeken, te ontdekken en te experimenteren. Ze kunnen nieuwe eigenschappen van materialen ontdekken, problemen oplossen en hun kennis en begrip vergroten door middel van hands-on spelen.

Loopt je kind dus even vast met spelen en komt hij/zij niet tot eigen spel, dan is het klaarzetten van een "invitation to play" de oplossing.