Small world play

Wat houdt "Small World Play" in?

Small World Play is een speel- en leeractiviteit voor kinderen waarbij ze een miniatuurwereld creëren en verkennen. Het is een vorm van fantasierijk spel waarbij kinderen hun eigen verhalen en scenario's bedenken met behulp van kleine figuren, objecten en materialen.
Bij Small World Play gebruiken kinderen hun verbeeldingskracht en creativiteit om een specifieke omgeving of thema na te bootsen, zoals een boerderij, een stad, een strand, een ruimteavontuur of een sprookjesbos. Ze kunnen verschillende elementen toevoegen, zoals poppetjes, dieren, voertuigen, landschappen en natuurlijke materialen zoals zand, water, stenen en takjes.

De voordelen

Small World Play biedt verschillende voordelen voor de ontwikkeling van kinderen.

 1. Creativiteit en verbeeldingskracht
  Small World Play stimuleert de verbeeldingskracht van kinderen en moedigt hen aan om creatieve oplossingen en verhalen te bedenken. Ze kunnen hun eigen werelden creëren, scènes en interacties verzinnen, en nieuwe ideeën verkennen.

 2. Taalontwikkeling
  Tijdens Small World Play kunnen kinderen hun verbale communicatie en taalvaardigheden verbeteren. Ze kunnen verhalen vertellen, dialogen tussen de figuren nabootsen en hun woordenschat en taalbegrip uitbreiden.

 3. Sociale vaardigheden
  Wanneer kinderen samen spelen in een Small World Play-setting, leren ze sociale vaardigheden zoals samenwerking, onderhandelen, delen en communiceren. Ze kunnen rollenspellen spelen en situaties nabootsen die hen helpen om relaties en sociale dynamiek te begrijpen.

 4. Fijne motoriek en hand-oog coördinatie
  Het hanteren van kleine figuren, het verplaatsen van objecten en het manipuleren van materialen tijdens Small World Play bevordert de ontwikkeling van de fijne motoriek en hand-oog coördinatie van kinderen.

 5. Zintuiglijke waarneming
  Kinderen kunnen verschillende materialen en texturen ervaren tijdens Small World Play, zoals zand, water, stenen en takjes. Dit helpt hun zintuiglijke waarneming te stimuleren en versterkt hun sensorische ontwikkeling.

 6. Probleemoplossend denken
  Tijdens het verkennen van de speelwereld worden kinderen geconfronteerd met verschillende situaties en uitdagingen. Ze worden gestimuleerd om oplossingen te bedenken, problemen op te lossen en oorzaak-gevolgrelaties te begrijpen.

 7. Zelfexpressie en zelfvertrouwen
  Small World Play biedt kinderen de mogelijkheid om zichzelf uit te drukken, hun ideeën te delen en hun eigen verhalen te vertellen. Dit draagt bij aan hun zelfvertrouwen en zelfbeeld.

Hoe pas je het toe

  1. Kies een thema
   Bepaal het thema van de speelwereld. Het kan bijvoorbeeld een boerderij, een stad, een jungle, een dinowereld of een sprookjesland zijn. Het is het beste om een thema te kiezen dat aansluit bij de interesses van je kind.

  2. Verzamel materialen
   Verzamel materialen die passen bij het gekozen thema. Dit kunnen speelgoeddieren, poppetjes, voertuigen, natuurlijke materialen zoals zand, stenen, takjes, en andere relevante items zijn. Wees creatief en gebruik wat je voorhanden hebt.

  3. Creëer de speelruimte
   Kies een geschikte speelruimte, zoals een tafel, een speelbak of een speciale speelmat. Zorg ervoor dat de ruimte groot genoeg is voor het plaatsen van de materialen en dat je kind comfortabel kan spelen.

  4. Bouw de speelwereld
   Gebruik de materialen om de speelwereld op te bouwen. Plaats bijvoorbeeld bomen, huizen, dieren en andere elementen op de speelruimte. Moedig je kind aan om zijn of haar verbeelding te gebruiken en de speelwereld naar eigen inzicht in te richten.

  5. Speel en verken
   Laat je kind vrij spelen in de speelwereld. Moedig hem/haar aan om verhalen te verzinnen, interacties tussen de verschillende elementen te creëren en zijn of haar verbeelding de vrije loop te laten. Je kunt ook vragen stellen om het spel te stimuleren, zoals "Wat gebeurt er in deze stad?" of "Hoe zouden de dieren in de jungle met elkaar omgaan?"

  6. Reflecteer en leer
   Na het spelen kun je met het kind praten over wat er gebeurde in de speelwereld. Vraag naar hun gedachten, verhalen en ideeën. Dit biedt een gelegenheid om te leren en te reflecteren op thema's zoals samenwerking, natuurlijke omgevingen, sociale interactie en meer.


Small World Play is een geweldige manier voor kinderen om hun creativiteit, verbeeldingskracht, taalvaardigheid en sociale vaardigheden te ontwikkelen. Het stimuleert ook probleemoplossend denken en bevordert de algehele ontwikkeling van kinderen.

Ontdek

Small world play